Corona: Nyfødte kan være i risikogruppen

Chimalayas danske sundhedsfrivillige hjælper de ansatte i Nepal gennem corona-krisen. Især symptomer hos spædbørn er i fokus.

Coronakrisen har også fået konsekvenser for Chimalaya, som ikke kan tilbyde mødregrupper og hjemmebesøg hos nyfødte, som vanligt. Den nepalesiske regering har lukket samfundet ned – også Chimalayas sundhedsklinik i Bode uden for Kathmandu.  “Alle er nervøse, og her er en stemning af panik,” fortæller Chimalayas læge Ram Chandyo.

Chimalayas hjælp til mødre og nyfødte fortsætter i stedet ad andre kanaler den kommende tid. Vores sundhedspersonale tilbyder rådgivning online eller over telefon. “Vi ringer til mødrene og sikrer, at de nyfødte trives og giver råd og vejledning over telefonen,” forklarer Ram Chandyo. 

Da nyfødte og gravide betragtes som værende i risikogruppen for Corona-smitte, sørger Chimalayas danske sundhedsteam for at vejlede kollegaerne i Nepal om smittefare og symptomer. “Udover vejrtrækningsproblemer skal man være opmærksom på de nyfødtes temperatur, på træthed, irritation og manglende lyst til amning,” forklarer frivillig hos Chimalaya Lone Haahr Mogensen, der arbejder som sundhedsplejerske i Københavns Kommune.

“I Danmark anbefaler vi, at nyfødte holdes hjemme. Det sammen gælder for gravide. De råd giver vi videre til teamet i Nepal, men da nepaleserne lever under helt andre forhold end i Danmark, skal rådgivningen selvfølgelig tilpasses de nepalesiske forhold”, siger Lone Haahr Mogensen. “Hygiejnen er især en udfordring, da nepaleserne bor tæt sammen på lidt plads. Der går ofte høns og duer rundt i de små hjem. Er der ikke adgang til rindende vand i hjemmet, giver det ikke mening at opfordre til håndvask i samme omfang som i Danmark – men en lille indsats er bedre end ingen.”

Mødre, der indtil for en uge siden har fået hjemmebesøg med Bag4Life, har fået sæbe og håndsprit, der rækker i den kommende tid. Chimalaya har løbende afholdt håndvask-workshops på skoler og i mødregrupper i det område, hvor vores klinik ligger. I den forbindelse er der uddelt sæbe og håndsprit til mange børn og deres familier.

Translate »